Känn din puls och minska risken för stroke

Vet du om ditt hjärta slår så jämnt som det borde? Om inte är du långt från ensam. Många har oregelbunden puls utan att veta om det. För en del är det förenat med fara. Oregelbunden puls kan vara ett tecken på förmaksflimmer. Det är den vanligaste rytmstörningen i hjärtat, och risken för förmaksflimmer ökar med åldern. Av de 300 000 personer i Sverige som har sjukdomen, vet en tredjedel inte ens om det. Får du förmaksflimmer har du en ökad risk att drabbas av stroke. 30 procent av de som drabbas har tidigare haft förmaksflimmer. Det är därför det är så viktigt att du vet om ditt hjärta slår jämt som det borde, speciellt om du är 65 år eller äldre då risken för stroke ökar.

Läs mer om förmaksflimmer

Känn pulsen - ett sätt att upptäcka förmaksflimmer i tid

Ett sätt att upptäcka förmaksflimmer är att du själv känner din puls. Gör så här:

1. Sitt ned i lugn och ro. Vänd upp handen med hand - flatan mot dig. Känn med två fingrar på handleden, precis nedanför tummen. Där sitter pulsådern.

2. Känn slagen under 30 sekunder.

3. Markera i det digitala stödet nedan om pulsen är regelbunden eller oregelbunden. Fortsätt att mäta pulsen varje morgon och varje kväll under två veckor.

Digitalt stöd för att mäta pulsen

Använd gärna denna digitala kalender som stöd för att mäta pulsen. Du kan öppna kalendern och fylla i både morgon och kväll om din puls är regelbunden eller oregelbunden. För att spara dessa uppgifter behöver du använda samma dator under de fjorton dagar som du mäter din puls, annars försvinner informationen du sparat på skärmen. Du kan också ladda ned och skriva ut kalendern om du hellre vill bocka av mätningen för hand.

Vänligen notera att inga datauppgifter lagras hos BMS vid digital användning av denna kalender

Använd digital kalender

Ta kontakt med din läkare vid behov

Förmaksflimmer kan förekomma attackvis därför är det viktigt att ta pulsen regelbundet. Om du upp - täcker att du har en oregelbunden puls ska du ta kontakt med din läkare för att kontrollera vad det kan bero på.