Kjo broshurë përmban informacion për ju
që ju është rekomanduar Eliquis®

Lexoni me kujdes informacionin në pamfletin informativ të pacientit

ÇFARË ËSHTË ELIQUIS®?

Juve ju është dhënë kjo broshurë sepse mjeku juaj ju ka rekomanduar Eliquis. Ose keni fibrilacion atrial, dhe nëse po keni marrë Eliquis për të zvogëluar rrezikun e goditjes në tru të shkaktuar nga fibrilacioni atrial. Përndryshe, ju mund të keni një mpiksje gjaku në një këmbë ose mushkëri, dhe nëse po keni pasur Eliquis për të trajtuar këtë mpiksje gjaku.

Në këtë broshurë ju, ndër të tjera, mund të mësoni rreth shkaqeve të zakonshme të sëmundjes tuaj, simptomat më të zakonshme, çfarë mund të bëni për të zvogëluar rrezikun e sëmundjes dhe këshilla praktike gjatë trajtimit me Eliquis.

Pjesa e parë e broshurës ka të bëjë me FIBRILACIONIN ATRIAL dhe pjesa e dytë diskuton MPIKSJEN E GJAKUT NË KËMBË APO NË MUSHKËRI. Sigurohuni që të lexoni pjesën që vlen për ju. Në pjesën e fundit të broshurës mund të lexoni për gjërat që zbatohen pavarësisht nga sëmundja që keni, d.m.th. gjërat që duhet të mbani mend kur merrni Eliquis.

Ju gjithashtu duhet të lexoni fletëpalosjen e informacionit për pacientin, e cila mund të gjendet në paketimin e ilaçit. Këtë mund ta gjeni edhe në www.fass.se.

Ju gjithashtu do të gjeni më shumë informacion në lidhje me sëmundjen tuaj, trajtimin me Eliquis, këshilla praktike dhe materiale informacioni në www.eliquispatient.se.

PËR JU QË KENI FIBRILACION ATRIAL

SIMPTOMAT E FIBRILACIONIT ATRIAL

Fibrilacioni atrial është një sëmundje e zemrës që e bën zemrën tuaj të rrahë shpejt dhe të pa sinkronizuar. Shumë njerëz me fibrilacion atrial nuk vërejnë ndonjë simptomë, por të tjerët mund të përjetojnë një rrahje të shpejtë dhe/ose të parregullt të zemrës. Disa njerëz e përshkruajnë atë si “dridhje”. Simptoma të tjera të mundshme mund të jenë:

 • lodhje

 • gulçim

 • dhimbje gjoksi

 • marrje mendësh

 • energji/gjendje fizike e reduktuar

SHKAKU I FIBRILACIONIT ATRIAL

Shkaku i saktë i fibrilacionit atrial nuk është vërtetuar plotësisht, por rreziku rritet ndërsa plakeni, dhe është më i zakonshëm tek njerëzit me probleme të tjera të zemrës.

Fibrilacioni atrial mund të ndodhë, për shembull, në lidhje me:

 • tensionin e lartë të gjakut

 • ngushtimin/bllokimin e enëve të gjakut që furnizojnë zemrën

 • infarktin miokardial

 • sëmundje kongjenitale të zemrës ose pas operacionit të zemrës

 • duhanpirjen

 • konsumin e lartë të kafesë

 • konsumin e tepërt të alkoolit

 • stresin

 • infarktin

 • hipertiroidizëm (mbiprodhimi i hormonit të tiroides)

 • apnean e gjumit (frymëmarrje me ndalesa gjatë gjumit)

 • obezitetin

Diskutoni me mjekun ose infermieren tuaj se çfarë mund të bëni në lidhje me stilin e jetës tuaj dhe fibrilacionin tuaj atrial.

JETA ME FIBRILACIONIN ATRIAL

Të kesh fibrilacion atrial nuk do të thotë që ai të jetë një faktor kufizues dhe megjithatë shpeshherë ju mund të bëni një jetë të përmbushur. Ndryshon shumë nga personi në person sa shpesh ju vijnë ataket në zemër dhe sa probleme keni prej tyre. Disa kanë atake me një interval prej disa vitesh, ndërsa të tjerët mund të kenë disa atake në javë. Disa nuk i vërejnë ato, ndërsa të tjerët kanë shqetësime të dukshme.

Një episod i fibrilacionit atrial mund të përjetohet si shumë i pakëndshëm pikërisht në atë moment, por për shumicën e njerëzve është i padëmshëm për zemrën. Sa më gjatë të keni pasur fibrilacion atrial, aq më i madh është rreziku që fibrilacioni atrial të mbetet dhe nuk rifillon në një ritëm normal, të ashtuquajtur ritmi sinus. Ju mund të keni nevojë për trajtim me ilaçe, përkohësisht ose për një periudhë më të gjatë kohore; pjesërisht ilaçe për të ndihmuar simptomat nga rrahjet e çrregullta të zemrës dhe pjesërisht antikoagulantët për të zvogëluar rrezikun e goditjes në tru.

Fibrilacionet atriale mund të ndodhin si “episode” të veçanta që zgjasin disa minuta deri në disa ditë. Kjo quhet “fibrilim atrial paroksizmal”, që thjesht do të thotë “fibrilacion atrial që vjen në sulme”. Ekziston edhe fibrilacioni atrial që mund të përshkruhet si “i vazhdueshëm” ose “i përhershëm”, që do të thotë që fibrilacioni është konstant.

Fibrilacioni atrial shkaktohet nga qelizat që bëjnë që rrahjet e zemrës suaj të funksionojnë në mënyrë jo të duhur. Kjo do të thotë që stimuluesi kardiak natyror në zemër është hequr nga veprimi dhe nuk mund të kontrollojë ritmin e zemrës. Në fibrilacionin atrial, të dy dhomat e sipërme të zemrës nuk mund të kontraktohen në mënyrë të efektshme, dhe për këtë arsye gjaku nuk mund të pompohet përreth me të njëjtën forcë si më parë. Këto dhoma të zemrës quhen atrium, prandaj gjendja quhet fibrilacion atrial.

Rreziku më i madh me fibrilacionin atrial është një rrezik i rritur i goditjes në tru.

NË ÇFARË MUND TË REZULTOJË FIBRILACIONI ATRIAL?

Fibrilacioni atrial në kombinim me disa faktorë të rrezikut rrit rrezikun e goditjes në tru. Shembuj të faktorëve të rrezikut janë mosha e vjetër, goditja paraprake, diabeti, presioni i lartë i gjakut, ndalim i zemrës dhe sëmundja ishemike e zemrës.

Për shkak se gjaku nuk pompohet në mënyrë korrekte nga zemra, ai mund të grumbullohet në zemër dhe të formojë një trombozë, e cila është një grumbullim i gjakut të mpiksur. Nëse tromboza largohet nga zemra dhe udhëton në enët e vogla të gjakut në tru, qarkullimi i gjakut bllokohet, duke rezultuar në një goditje në tru.

Njerëzit me fibrilacion atrial kanë një rrezik më të lartë për të marrë një goditje në tru, sesa njerëzit që nuk kanë fibrilacion atrial.

Kjo është mënyra për të zvogëluar rrezikun e fibrilacionit atrial.

Kur keni kriza të fibrilacionit atrial që duket se janë shkaktuar nga një arsye e veçantë, mund të përpiqeni të zvogëloni vetë rrezikun e krizave të reja duke shmangur faktorët nxitës. Për shembull, mund të përmbaheni nga pirja e alkoolit ose të përpiqeni të shmangni situatat stresuese. Diskutoni me mjekun ose infermieren tuaj se çfarë mund të bëni në lidhje me stilin e jetës tuaj dhe fibrilacionin tuaj atrial.

Për shumë njerëz është e pamundur të ndikosh në krizat e fibrilacionit atrial, për shembull kur ato mund të fillojnë gjatë gjumit. Duke u stërvitur, duke ngrënë më pak ushqime të yndyrshme dhe të përmbaheni nga pirja e duhanit, rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare zvogëlohet, gjë që nga ana tjetër mund të zvogëlojë rrezikun e fibrilacionit atrial. Ka edhe ilaçe që mund të ndihmojnë në uljen e numrit të krizave.

NË KËTË MËNYRË JU MUND TË ZBULONI NËSE DIKUSH KA PËSUAR GODITJE NË TRU

Një goditje në tru mund të ndodhë papritmas dhe duhet të veproni shpejt. Këtu janë disa shenja të rëndësishme të simptomave të zakonshme;

Simptoma të tjera mund të përfshijnë dobësi ose mpirje/paralizë në njërën anë të trupit, humbje të shikimit ose shikim të paqartë në njërin ose të dy sytë, konfuzion, marramendje ose paqëndrueshmëri. Nëse vëreni ndonjë nga këto simptoma – mos prisni – telefononi menjëherë 911.

F RËNIA E FYTYRËS

Paraliza e fytyrës? Buzëqeshni dhe tregoni dhëmbët. A ka personi një fytyrë asimetrike? A bie cepi i gojës?

A DOBËSIA E KRAHUT

Dobësia e krahut? Ngrini krahët dhe mbajeni për 10 sekonda. A ka personi shenja dobësie/paralize në ndonjë krah?

S VËSHTIRËSI NË TË FOLUR

Vështirësi për të folur, lexuar apo kuptuar shqiptimin? Thuaj fjalinë: “Moti është i mirë sot”. A është e vështirë që personi të gjejë fjalët, të thotë fjalët e duhura apo shqiptimi është i paqartë?

T KOHA

Simptomat do të shfaqen papritmas dhe duhet të trajtohen shpejt!

Diskutoni për testin FAST me familjen dhe miqtë në mënyrë që ata të mund të ndihmojnë në rast urgjence.

ILAÇI JUAJ

Ilaçe që zvogëlojnë aftësinë e gjakut për t’u mpiksur (antikoagulantë)

Antikoagulantët janë ilaçe që ulin aftësinë e gjakut për t’u mpiksur, gjë që parandalon formimin e mpiksjes së gjakut dhe për këtë arsye zvogëlon rrezikun e goditjes në tru, ndër të tjera.

Mjeku juaj ka vlerësuar me kujdes rrezikun tuaj për të pasur një goditje në tru dhe ka vendosur të ju rekomandojë ilaçin Eliquis. Eliquis ndihmon për të parandaluar formimin e mpiksjes së gjakut duke bllokuar një nga substancat që përfshihen në procesin e koagulimit.

Qëllimi i Eliquis është të zvogëlojë rrezikun që të keni një goditje në tru të shkaktuar nga fibrilacioni atrial.

Kjo është mënyra se si ta përdorni Eliquis®

Gjithmonë merrni Eliquis siç rekomandohet nga mjeku juaj.

Eliquis merret gjithmonë 2 herë në ditë, për shembull një herë në mëngjes dhe një herë gjatë natës. Mundohuni të merrni tabletat në të njëjtën kohë çdo ditë. Mund të jetë më e lehtë t’i merrni ato së bashku me disa rutina të tjera ditore që keni tashmë, dhe të cilat normalisht i kryeni dy herë në ditë.

Doza e zakonshme për Eliquis është një tabletë 5 mg dy herë në ditë. (Grupeve të caktuara të pacientëve mund t’i rekomandohen 2.5 mg dy herë në ditë).

Duhet ta gëlltisni tabletën Eliquis me një gotë ujë. Atë mund ta merrni me ose pa ushqim. Tableta mund të shtypet nëse keni vështirësi në gëlltitje.

Nëse është e nevojshme, mund të hiqni tabletat Eliquis nga paketimi i flluskave dhe t’i vendosni në një kuti pilulash.

Filloni me mbështetjen e pacientit që përdor Eliquis®

Ju lutemi të vizitoni www.eliquispatient.se për të përfituar nga mbështetja e pacientit. Mbështetja e pacientit ka për qëllim t’ju ndihmojë në disa mënyra për të kuptuar sëmundjen tuaj, të ndjeheni të sigurt me trajtimin tuaj dhe për t’ju ofruar mënyra të ndryshme për t’ju ndihmuar të kujtoheni të merrni ilaçin tuaj.

Eliquis merret gjithmonë 2 herë në ditë, për shembull një herë në mëngjes dhe një herë gjatë natës.

SHËNIMEPËR JU QË KENI MPIKSJE GJAKU
NË KËMBË OSE MUSHKËRI

PËR JU QË KENI MPIKSJE GJAKU NË KËMBË OSE MUSHKËRI

Kur keni një mpiksje gjaku, gjaku formon një mpiksje brenda enës së gjakut. Mpiksja e gjakut e bën më të vështirë kalimin e gjakut nëpër enët e gjakut. Një mpiksje gjaku që zbulohet dhe trajtohet herët zakonisht nuk është e rrezikshme, por nëse bëhet më e madhe mund të parandalojë rëndë qarkullimin e gjakut. Mpiksjet e gjakut janë më të zakonshme në këmbë dhe shpesh fillojnë në një enë gjaku në njërën prej pulpave.

Nëse mendoni se keni pasur një mpiksje gjaku, duhet të kërkoni menjëherë kujdes mjekësor në një qendër të kujdesit shëndetësor parësor, një institucion të kujdesit urgjent ose në urgjence.

Simptomat e zakonshme të mpiksjes së gjakut në një këmbë:

 • pulpa fryhet dhe nxehet, ndonjëherë edhe skuqet ose çngjyroset

 • këmba mund të ndihet e rëndë

 • këmba ju dhëmb, veçanërisht kur ecni dhe përdorni muskulin e pulpës

 • pulpa është e lënduar dhe e tensionuar nëse e shtrëngoni

 • enët sipërfaqësore të gjakut në këmbë mund të bëhen më të dukshme dhe t’i ndjeni të lënduara

 • mund të keni ethe të lehta

RREZIKU I MPIKSJES SË GJAKUT NË NJËRËN KËMBË RRITET NËSE PËR SHEMBULL JU

 • Keni një infeksion

 • Jeni më i vjetër se 65 vjeç

 • Jeni shtatzënë

 • Jeni obez

 • Jeni duhanpirës

 • Keni kancer, veçanërisht gjatë operacionit ose nëse mjekoheni me kimioterapi

 • Keni një sasi jo normale të shtuar të qelizave të gjakut

 • Përdorni pilula kontraceptive ose ilaçe të tjera që përmbajnë estrogjen

 • Keni qëndruar ulur për një kohë të gjatë, për shembull gjatë fluturimeve me distanca të gjata

 • Jeni i imobilizuar, për shembull pas një operacioni ose nëse këmba ose krahu është në një gips

NË ÇFARË MUND TË ÇOJË NJË MPIKSJE GJAKU

Një mpiksje gjaku që zbulohet dhe trajtohet herët zakonisht nuk është e rrezikshme dhe nuk do të shkaktojë probleme afatgjata. Një mpiksje gjaku në venat e pjesës së poshtme të këmbës që nuk trajtohet mund të rritet deri në masën që qarkullimi e gjakut të preket rëndë. Këto gjendje mund të jenë më të vështira për t’u trajtuar në mënyrë efektive dhe në raste të rralla mund të kërkojnë një ndërhyrje kirurgjikale. Një mpiksje gjaku në venë mund të bëhet e gjatë disa metra. Një mpiksje e tillë gjaku në pulpë mund të rritet në madhësi dhe eventualisht të arrijë deri tek venat në kofshë dhe legen.

Mpiksjet e gjakut që formohen në venat e këmbës ose legenit mund të zhvendosen dhe të barten me gjak dhe ngecin në njërën ose në të dy mushkëritë. Shtrëngimi i papritur i frymëmarrjes, kolla ose një therje në anën e gjoksit kur merrni frymë mund të tregojnë se një mpiksje gjaku ka udhëtuar me gjakun tuaj në mushkëri dhe ka ngecur.

Është e rëndësishme që ju të merrni trajtim për mpiksjen tuaj të gjakut pasi në të kundërt ajo mund të zhvendoset dhe të shkojë në mushkëri, gjë që mund të çojë në vështirësi në frymëmarrje.

PËR TË PARANDALUAR DHE PËR TË TRAJTUAR MPIKSJET E GJAKUT

Për të parandaluar mpiksjen e gjakut në këmbë, është e rëndësishme t’i lëvizni këmbët sa më shumë që të mundeni, edhe nëse rrini të shtrirë në shtrat ose ulur për kohë të gjatë. Ndalimi i pirjes së duhanit dhe humbja e peshës mund të ulin rrezikun e shfaqjes së mpiksjes së gjakut.

Mpiksjet e gjakut duhet të trajtohen nga një mjek dhe zakonisht duhet të merrni antikoagulantë. Trajtimi e ndihmon trupin të shpërbëjë mpiksjen e gjakut në mënyrë që ena e gjakut të hapet përsëri dhe gjithashtu zvogëlon rrezikun e mpiksjeve të reja të gjakut.

Nëse keni një mpiksje gjaku në këmbën tuaj, ndonjëherë duhet të përdorni një çorape të tendosur, si gjatë trajtimit ashtu edhe më pas.

Nëse nuk lëvizni dhe nuk i përdorni pulpat tuaj, qarkullimi i gjakut në këmbë bëhet më i ngadaltë, gjë që e bën më të lehtë formimin e mpiksjeve të gjakut. Mendoni për këtë kur kaloni një kohë të gjatë ulur, për shembull gjatë fluturimeve me distanca të gjatë. Një këshillë është të bëni pompa dhe të ecni pak rreth e përqark kur keni qëndruar ulur shumë dhe për periudha të zgjatura kohore.

Mpiksjet e gjakut në këmbë ose mushkëri mund të formohen më lehtë nëse aftësia e gjakut për t’u mpiksur ose shpërbërë mpiksjet është e dëmtuar. Faktorët trashëgues mund të luajnë një rol në këtë.

SI TA MERRNI ELIQUIS® KUR KENI NJË MPIKSJE GJAKU NË KËMBË OSE NË MUSHKËRI

Ju duhet ta merrni Eliquis gjithmonë sipas rekomandimit nga mjeku juaj. Kur trajtoni mpiksjet e gjakut në këmbë ose mushkëri, është më e zakonshme që ju ti merrni tabletat tuaja si më poshtë:

MË E ZAKONSHMJA është që ju të merrni DY tableta, 5 mg secila, në mëngjes dhe dy tableta, 5 mg secila, në darkë për shtatë ditë.

Pastaj do ta ndani sasinë e tabletave në gjysmë dhe do të merrni NJË tabletë prej 5 mg në mëngjes dhe në darkë për të paktën tre muaj. Ndiqni atë që ka urdhëruar mjeku juaj.

Nëse keni pasur mpiksje të përsëritur të gjakut, mund t’ju duhet t’i merrni antikoagulantët tuaj për disa vjet. Mos e ndaloni marrjen e Eliquis pa folur më parë me mjekun tuaj. Rreziku i mpiksjes së gjakut mund të rritet nëse ndërprisni trajtimin shumë herët. Ju mund të lexoni më shumë rreth mënyrës së përdorimit të Eliquis në fletëpalosjen e informacionit për pacientin në paketimin tuaj të ilaçeve ose në www.fass.se.

Ju lutemi vizitoni www.eliquispatient.se. Ju do të gjeni më shumë informacion rreth detajeve praktike mbi Eliquis, si edhe përgjigje për pyetjet më të shpeshta.

ÇFARË DUHET TË MERRNI NË KON-
SIDERATË KUR MERRNI ELIQUIS®®

PËR T’U MARRË PARASYSH

Çfarë duhet të bëni nëse keni marrë shumë Eliquis®?

Ju lutemi informoni mjekun ose infermieren tuaj menjëherë nëse keni marrë më shumë se dozën e rekomanduar të Eliquis. Sillni paketimin e ilaçeve tek mjeku juaj, edhe nëse nuk ka tableta të mbetura. Nëse merrni më shumë Eliquis se sa rekomandohet, përkohësisht mund të jeni në rrezik më të madh për të pasur gjakderdhje.

Në rast të kontaktit me kujdesin mjekësor/dentar

Nëse jeni duke kryer një operacion, një biopsi ose një trajtim dentar, tregojini mjekut ose dentistit tuaj që jeni duke marrë Eliquis. Ndoshta do të duhet të ndërprisni marrjen e Eliquis ose të bëni një pushim.

Përdorni gjerdanin Eliquis dhe kartën e portofolit. Këto janë gjithmonë mirë t’i keni me vete nëse keni një aksident. Tregoni kartën e portofolit nëse keni nevojë të shihni një mjek jashtë vendit, si edhe në Suedi.

Ilaçet dhe suplementet

Disa ilaçe dhe suplemente dietike mund të ndërhyjnë në efektin antikoagulant të Eliquis dhe ose rrisin rrezikun e gjakderdhjes ose bëjnë që ilaçi të jetë më pak efektiv. Ju mund të gjeni një listë të plotë të barnave që mund të ndikojnë në Eliquis në fletëpalosjen e informacionit për pacientin në paketimin e ilaçit.

Gjithmonë tregojini mjekut dhe dentistit tuaj se cilat ilaçe po merrni, përfshirë barnat pa recetë dhe ilaçet bimore (të tilla si Lytha e Shën Gjonit).

Shtatzënia ose sëmundja

Ju nuk duhet të merrni Eliquis nëse jeni shtatzënë, ushqeni fëmijën me gji, ose keni sëmundje të mëlçisë ose çrregullime të gjakderdhjes, përveç rasteve kur mjeku juaj ju rekomandon ndryshe pasi ai/ajo të ketë marrë informacion në lidhje me këtë. Prandaj mos harroni t’i tregoni mjekut tuaj nëse ndonjë nga këto vlen për ju.

Për sa kohë duhet ta merrni Eliquis®?

Kohëzgjatja e trajtimit me Eliquis mund të ndryshojë; disa njerëz mund të kenë nevojë ta marrin atë për një kohë të pacaktuar. Ju gjithmonë duhet të ndiqni udhëzimet e mjekut tuaj dhe të vazhdoni t’i merrni ilaçet tuaja për aq kohë sa mjeku juaj ju ka thënë ta bëni këtë.

MOS E NDALONI MARRJEN E ELIKUIS PA U KONSULTUAR MË PARË ME MJEKUN TUAJ!

Çfarë duhet të bëni nëse harroni një dozë?

Nëse harroni të merrni një dozë të Eliquis, duhet ta merrni tabletën sa më shpejt që t’ju kujtohet, dhe më pas të merrni tabletën tjetër Eliquis në kohën e zakonshme dhe të vazhdoni si zakonisht. Nëse keni ndonjë dyshim, pyesni mjekun tuaj ose personin përgjegjës për mjekimin tuaj.

EFEKTET E MUNDSHME ANËSORE

Ashtu si me të gjitha barnat, Eliquis mund të shkaktojë efekte anësore, megjithëse jo të gjithë i shfaqin ato.

Ju mund të lexoni më shumë rreth efekteve anësore në fletëpalosjen e informacionit për pacientin e gjendur në paketimin e ilaçit.

Ashtu si me ilaçet e tjera të ngjashme (antikoaguluesit), Eliquis mund të rrisë rrezikun e gjakderdhjes, gjë që mund të kërkojë kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Efekte të tjera anësore që hasen janë mavijosje, gjak në urinë (e cila ngjyros urinën në rozë ose në të kuqe) ose gjakderdhje nga hunda. Mund të shfaqet edhe nauze. Nëse keni gjakderdhje të papritur, duhet të kontaktoni mjekun ose infermierin tuaj. Tregojini mjekut, farmacistit ose infermierit tuaj nëse keni ndonjë efekt anësor, edhe nëse ato nuk përfshihen në fletëpalosjen e informacionit për pacientin ose në këtë broshurë.

Gjithmonë tregojini mjekut dhe dentistit tuaj që jeni duke marrë Eliquis. Nëse po bëni një operacion dentar ose një procedurë me dentistin tuaj, gjithmonë tregojini atyre që jeni duke marrë Eliquis, pasi në disa raste mund të duhet ta anashkaloni p.sh. dozën e mëngjesit të Eliquis para procedurës dentare. Dentisti juaj do t’ju tregojë se çfarë të bëni.

MENAXHIMI I GJAKDERDHJES

Eliquis ndikon në aftësinë e gjakut për t’u mpiksur, dmth për koagulim. Kjo është arsyeja pse ju në disa raste mund të keni gjakderdhje me këtë lloj ilaçi. Zakonisht prerjet dhe gjëra të ngjashme mund të duan pak më shumë kohë për të ndaluar gjakderdhjen.

Për gjakderdhje të vogël nga hunda, mishrat e dhëmbëve, traktit gastrointestinal ose urinës, kontaktoni me infermierin/mjekun tuaj për këshillë. Nëse ju merren mendtë, ju bie të fikët ose nëse po derdhni shumë gjak – menjëherë shkoni në urgjencën më të afërt ose telefononi në 911.

Në çrregullime të rralla, por shumë serioze të gjakderdhjes ekziston një antidot ndaj Eliquis që mund të përdoret për të ndryshuar efektet e Eliquis – kjo përdoret vetëm në spitale në situata emergjente.

MBËSHTETJA E PACIENTIT

Kur ju është rekomanduar Eliquis, ju mund të keni marrë një “komplet fillestar të Eliquis”. Kompleti fillestar përmban një dosje të pacientit dhe një gjerdan. Ju lutemi vizitoni www.eliquispatient.se për të përfituar nga programi i mbështetjes së pacientit Eliquis. Qëllimi i këtij programi për mbështetjen e pacientit është t’ju ndihmojë të kuptoni sëmundjen tuaj, të ndjeheni të sigurt me trajtimin tuaj dhe të kujtoheni të merrni ilaçin tuaj. Nëse nuk e keni marrë kompletin fillestar, kontaktoni ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor në mënyrë që ata t’ju ndihmojnë.

JETESË E SHËNDETSHME

Kombinimi i mënyrës së shëndetshme të jetesës dhe ilaçeve të sakta do t’ju ndihmojë të menaxhoni sëmundjen tuaj dhe ta trajtoni mpiksjen e gjakut. Mbani në mend faktorët e mëposhtëm të mënyrës së jetesës dhe si ata mund të ndikojnë tek ju:

 • Dieta: hani shumë fruta dhe perime të freskëta. Ulni konsumin e mishit me një përmbajtje të lartë yndyre dhe shmangni ushqimin e përpunuar tepër ose vaktet e gatshme për të mbajtur nën kontroll nivelet e kolesterolit tuaj. Ulni sasinë e kripës për të ndihmuar në kontrollin e presionit të lartë të gjakut, një faktor tjetër që, ndër të tjera, mund të ndikojë në fibrilacionin atrial.

 • Stërvitja: aktiviteti fizik në mënyrë të rregullt ndihmon në mbrojtjen jo vetëm për të mbajtur nën kontroll peshën por gjithashtu për të ruajtur një këndvështrim pozitiv për jetën. Konsultohuni me mjekun / infermierin tuaj përpara se të filloni ndonjë mënyrë të re stërvitjeje, me qëllim që ta dini se nuk është e rrezikshme bazuar në statusin tuaj shëndetësor.

 • Stresi: njerëzit që janë të stresuar kanë më shumë gjasa të preken nga sëmundje të caktuara, të tilla si fibrilacioni atrial. Mundohuni të identifikoni mënyra për të menaxhuar stresin tuaj dhe të parashikoni ushtrime në rutinën tuaj të përditshme.

 • Pesha: nëse jeni obez humbja e peshës është e rëndësishme. Diskutoni për këtë me mjekun/infermierin tuaj.

 • Apnea e gjumit: për të menaxhuar apnean e gjumit (pauzat në frymëmarrje gjatë gjumit) mund të ndikojnë në fibrilacionin tuaj atrial në një drejtim pozitiv.

 • Alkooli: mund të shkaktojë fibrilacionin atrial. Pini sasi të moderuar të alkoolit dhe diskutoni me mjekun / infermierin tuaj nëse duhet ta ulni konsumin tuaj.

SHËNIMESHËNIMEEliquis® bën pjesë në një grup ilaçesh të quajtura antikoagulantë (hollues gjaku). Ky ilaç do të ndihmojë në parandalimin e formimit të mpiksjes së gjakut duke bllokuar faktorin Xa, i cili është një përbërës i rëndësishëm për mpiksjen. Substanca aktive tek Eliquis® quhet apiksaban. Eliquis® është në dispozicion si tableta të veshura me film në fortësi 2.5 dhe 5 mg. Eliquis® përdoret tek të rriturit: 1. Për të parandaluar formimin e mpiksjes së gjakut (trombozë në venat e thella, TVT) pas operacionit të nyjeve të legenit ose gjurit. 2. Për të parandaluar formimin e mpiksjes së gjakut në zemër në pacientët me ritëm të parregullt të zemrës (fibrilacioni atrial) dhe të paktën një faktor rreziku më shumë. Mpiksjet e gjakut mund të zhvendosen dhe të zhvendosen në tru dhe të shkaktojnë një goditje atje, ose në organe të tjera dhe të parandalojnë rrjedhjen normale të gjakut në to. 3. Për të trajtuar mpiksjen e gjakut në venat e këmbës (trombozë e venave të thella) dhe në enët e gjakut të mushkërive (embolia pulmonare) dhe për të parandaluar kthimin e mpiksjeve të gjakut në enët e gjakut të këmbës dhe/ose të mushkërive. Mos e përdorni Eliquis®: nëse jeni alergjik ndaj apiksaban ose ndonjë përbërësi tjetër në këtë ilaç ose nëse keni gjakderdhje të vazhdueshme, nëse keni një sëmundje në një organ të trupit që rrit rrezikun e gjakderdhjes së rëndë (të tilla si ulçera të vazhdueshme ose aktuale në stomak ose zorrë, gjakderdhje aktuale në tru), nëse keni një sëmundje të mëlçisë që ka si pasojë rritjen e rrezikut të gjakderdhjes (koagulopati hepatike), nëse jeni duke marrë ndonjë ilaç për të parandaluar mpiksjen e gjakut (p.sh. varfarinë, rivaroksaban, dabigatran ose heparinë), përveç kur ndryshoni trajtimin me hollues gjaku ose gjatë kohës që mbani një kateter venoz ose arterial dhe jeni duke marrë heparinë për ta mbajtur atë të hapur ose nëse futet një tub në enën e gjakut (heqje e kateterit) për të trajtuar një rrahje zemre të çrregullt (aritminë). Flisni me mjekun, farmacistin ose infermierin tuaj para se të merrni këtë ilaç: nëse keni një sëmundje të rëndë në veshka ose jeni në dializë, nëse keni probleme me mëlçinë tuaj ose keni pasur probleme të mëparshme të mëlçisë, nëse keni një valvul artificiale të zemrës ose nëse e dini që keni një sëmundje të quajtur sindroma anti-fosfolipid (një çrregullim i sistemit imunitar, e cila rrit rrezikun e mpiksjes së gjakut). Për informacion të plotë rreth Eliquis®, lexoni me kujdes fletëpalosjen e informacionit për pacientin që gjendet në paketim (shihni gjithashtu www.fass.se).

Bristol Myers Squibb, 08­-704 71 00. Pfizer AB, 08-­550 52 000.

Versioni 4

432SE2012474-01, 432SE2001340-01 PP-ELI-SWE-1456 MARS 2020

1