Eliquis® patientstöd

När du blev ordinerad Eliquis® kan du ha fått ett “Eliquis® startkit” av din läkare eller sjuksköterska. Patientstödet är tänkt att på olika sätt hjälpa dig att förstå din sjukdom, komma igång med din behandling och erbjuda olika verktyg för att du ska komma ihåg din medicin. Om du inte fått det, ta kontakt med din sjukvårdskontakt så kan de hjälpa dig.

Patientkort

Patientkortet innehåller viktig säkerhetsinformation om din behandling och ska visas upp när du besöker apotek, tandläkare och all annan sjukvårdspersonal som behandlar dig. Kortet ligger i din förpackning med Eliquis® och du kan även ladda ner och skriva ut det här. Den engelska versionen kan vara bra att ta med om du åker utomlands.

Patientbroschyren för förmaksflimmer och blodpropp

Information om Eliquis® finns tillgänglig på olika språk som digital, bläddervänlig brocshyr som även kan skrivas ut.

Tänk på att första delen av broschyren enbart riktar sig till dig som har förmaksflimmer och den andra enbart till dig som har blodpropp. I slutet av broschyren finns ett generellt avsnitt som gäller för både förmaksflimmer och blodpropp.

Starta din prenumeration av Patientstöd förmaksflimmer

Prenumerera kostnadsfritt på Patientstöd förmaksflimmer! Det är en serie broschyrer för dig som ordinerats behandling med läkemedlet Eliquis® för att skydda mot stroke vid förmaksflimmer. Prenumerationen är digital och du får 6 nummer skickade till din email under ett halvår. Varje nummer har ett eget tema: Om förmaksflimmer, Att röra på sig, Stroke, Goda kostråd, Att leva med förmaksflimmer samt Behandling vid förmaksflimmer. Vänligen notera att inga datauppgifter lagras hos Bristol Myers Squibb, Pfizer eller annan part efter prenumerationens slut.

432-SE-2100118, PP_ELI_SWE_2840, SEP 2023

Känn pulsen

Vet du om ditt hjärta slår så jämnt som det borde? Om inte, så är du långt från ensam. Många har oregelbunden puls utan att veta om det. Lär känna din puls för att upptäcka förmaksflimmer i tid.

Se en kort film (ca 2 min) om hur man känner pulsen.

Känn din puls och minska risken för stroke

Många har oregelbunden puls utan att veta om det, och för en del är det förenat med fara. Oregelbunden puls kan vara ett tecken på förmaksflimmer. Det är den vanligaste rytmstörningen i hjärtat, och risken för förmaksflimmer ökar med åldern. Av de närmare 450 000 personer i Sverige som uppskattas ha sjukdomen, vet en tredjedel inte ens om det.

Får du förmaksflimmer så har du också en ökad risk att drabbas av stroke. 30 procent av dem som drabbas har tidigare haft förmaksflimmer. Det är därför det är så viktigt att du vet om ditt hjärta slår så jämnt som det borde, speciellt om du är 65 år eller äldre då risken för stroke ökar.

Känn pulsen – ett sätt att upptäcka förmaksflimmer i tid

Ett sätt att upptäcka förmaksflimmer är att du själv känner din puls. Gör så här:

1. Sitt ned i lugn och ro. Vänd upp handen med handflatan mot dig. Tryck lätt med två fingrar på handleden, precis nedanför tummen. Där sitter pulsådern.

2. Känn slagen under 30 sekunder. Var uppmärksam på om de slår i en jämn takt eller inte.

3. Notera om pulsen är regelbunden eller oregelbunden; använd gärna vår pulskalender. Fortsätt att mäta pulsen varje morgon och varje kväll under två veckor.

Digital pulskalender håller ordning på dina mätningar

Använd gärna vår digitala kalender som stöd för att mäta pulsen. Öppna kalendern och fyll i både morgon och kväll om din puls är regelbunden eller oregelbunden. För att spara uppgifterna behöver du använda samma dator och webbläsare under de fjorton dagar som du mäter din puls, annars försvinner informationen du sparat på skärmen.

Du kan också ladda ned och skriva ut kalendern om du hellre vill bocka av mätningen för hand.

Vänligen notera att inga datauppgifter lagras hos Bristol Myers Squibb vid digital användning av denna kalender.

Pulskalender: Dag 1

Morgon

Kväll

Få påminnelse via SMS – gratis

Skicka ett sms med meddelandet: KÄNNPULSEN till 71550 så får du en påminnelse när det är dags för dig att ta din puls.

Du får påminnelsen kostnadsfritt varje morgon och kväll under fjorton dagar. Efter det får du inga fler SMS och vi kommer inte att spara ditt mobilnummer.

Om du upptäcker oregelbunden puls – kontakta din läkare

Förmaksflimmer kan komma och gå periodvis, därför är det viktigt att känna pulsen regelbundet. Om du upptäcker att du har en oregelbunden puls ska du ta kontakt med din läkare för att kontrollera vad det kan bero på.

Elkonvertering

Att förebygga stroke vid förmaksflimmer

Elkonvertering innebär att man under narkos påverkar hjärtat med elektrisk energi för att korrigera hjärtats rytm. Behandlingen tar mellan fem och tio minuter. Elkonvertering används oftast för att behandla två olika rytmrubbningar, förmaksflimmer och förmaksfladder, i hjärtats förmak.

Före och efter elkonvertering måste du ta blodförtunnande läkemedel som påverkar blodets levringsförmåga. Sluta aldrig ta dina blodförtunnande läkemedel utan din läkares ordination. Som en del av förberedelserna inför en narkos ingår fasta under sex till åtta timmar. Det innebär att du inte får äta något från klockan 24.00 kvällen före behandlingen.

Det är viktigt att du tar dina blodförtunnande läkemedel enligt din läkares ordination före och efter din elkonvertering. Resultatet av elkonverteringen kan påverkas vid utebliven tablett. För att verkligen ha kontroll och påminna dig om vikten av detta kan du använda vårt digitala hjälpmedel morgon och kväll då du har tagit dina blodförtunnande läkemedel.

Elkonverteringskalender

Använd gärna denna digitala kalender som stöd för att se till att du tar dina blodförtunnande läkemedel före och efter elkonvertering. Du kan öppna kalendern och fylla i både morgon och kväll att du tagit dina läkemedel. För att spara dessa uppgifter behöver du använda samma dator under de veckor du bevakar ditt tablettintag, annars försvinner informationen du sparat på skärmen. Du kan också ladda ned och skriva ut kalendern om du hellre vill bocka av mätningen för hand.

Vänligen notera att inga datauppgifter lagras hos Bristol Myers Squibb vid digital användning av denna kalender.

Välj datum och klicka i kryssrutan om du tagit din morgon- eller kvällstablett.
Du kan även göra en notering om du behöver göra en anmärkning.

Vecka 1 Datum Morgon Kväll Noteringar
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Dag 6
Dag 7

Blodproppsskolan

Denna e-learning är framtagen för att på ett enkelt sätt gå igenom blodproppsskolans innehåll steg för steg. Utbildningen ger dig god kunskap om hur blodproppar bildas, vilka bakomliggande sjukdomar och faktorer det finns samt de vanligaste åtgärderna för att förhindra att blodproppar bildas. Efter varje avsnitt finns det frågor att besvara där du kan testa dig själv på innehållet.

Det är vår förhoppning att du ska känna dig trygg med den kunskap du fått i ämnet blodproppar efter du gått igenom denna utbildning.

Lycka till!

Avsnitt:

Det friska blodomloppet

Förmaksflimmer

Blodproppar

Klaffsjukdomar

Blodförtunnande mediciner